2022-12-15 07:00Pressmeddelande

Justus Köhncke, Christoffer Berg och nyår med fest och firre

Konsthallen

Konsthallens sista dj-bokningar innan jul bjuder åter in till en elektronisk musikfest. Fredag den 16 december står ingen mindre än ikoniska Justus Köhncke bakom musiken. Vad som står på agendan är svårt att förutspå, men förvänta er allt från techno till indie från denna banbrytande legendar.

Dagen efter tar stjärnskaparen Christoffer Berg över. Man vet aldrig vad Berg packar i sin kappsäck när han tar tåget från väst till öst, men det har utlovats vinyler och denne denne gode man har getts fria händer att förfoga fritt över lördagskvällen på Konsthallen.

Året på Konsthallen avslutas med flerrättersmiddag och finviner. Avnjut konst och en luxuös fisk- och skaldjursmeny i Djurgårdens intimaste vrå. För de som vill fortsätta natten med fest är det krypavstånd till Hasselbackens fabulösa firande.

Fredag 16/12 kl. 19–23 Justus Köhncke (Kompakt/Berlin)
Lördag 17/12 kl. 19–23 Christoffer Berg
Lördag 31/12 kl. 17–sent Nyårsmiddag

Gå till konsthallen.com här.

Justus Köhncke Konsthallen

Justus Köhncke slog igenom som medlem i den sexigt stökiga gaydisco-housetrion Whirlpool Productions. Megahiten from ‘Disco to disco’ låg nio veckor på Italienska topplistan 1997 och kom att bli en odödlig klubbklassiker. 2006 tog låten återigen över samtliga klubbgolv från Berlin till New York med en nyutgivningen på glödheta Great Stuff Recordings.

Vid denna tidpunkt hade dock Köhncke redan gått vidare och blivit en av hörnpelarna i det ikoniska och stilbildande tyska skivbolaget Kompakt där han parallellt med en ung DJ Koze och grundarna Michael Mayer, Jürgen Pappe och Wolfgang Voigt (Gas) förändrade hur klubbmusik låter, ser ut och andas än idag. Med stor kunskap i konst, musikhistoria och popkultur samt kräsenhet och känsla för stil formade de konceptet klubbmusik till ett nytt eklektiskt landskap med referenser från när och fjärran, blicken framåt och orimligt on point.

Köhnckes öra för komposition och hookar kom att bli banbrytande för hur många artister inom elektronisk musik med ett vidgat perspektiv av referenspunkter skulle komma att tänka i sina produktioner. I technohiten ‘Timecode’ hör vi tongångar från Lipps inc. ‘How Long’, i fantastiska ‘Shelter’ hör vi som titeln hintar, The Rolling Stones och i albumspåret ‘Yacht’ satte Justus Kompakt i rättighetsproblem då han klätt Grace Jones ‘Slave To The Rhythm’ i en ny minimalistisk storslaget finurlig technodress.

Efter en intensiv karriär som DJ och liveartist tog Justus Köhncke en paus från techno och gick in i studion som partner till Irmin Schmidt från legendariska kraut-pionjärbandet CAN och fokuserade på soundtracks. Dock med en och annan indiehitutgivning med Hot Chips, Alexis Taylor på sång.

Under 2022 har Alexis Taylor och Justus Köhncke arbetat med ett nytt Fainting By Numbers album med release under det stundande året och redan nästa vecka figurerar Justus Köhncke med inte mindre än två spår på Kompakts senaste mixalbumutgivning ‘Connecting The Dots’ presenterad av vår tidigare Konsthallen-bokning, Ada.

Christoffer Berg Konsthallen

Få svenska artister har lyckats bli geniförklarade utan att ha samarbetat med Christoffer Berg. Och då är Christoffer Berg varken influenser, hype-man eller PR-konsult utan en doldis relativ de musikaliska framgångssagor han lånat ut sina öron och själ till. Bland Bergs produktions- och mixverk hittar vi plattor med The Knife, Fever Ray, Freddie Wadling, Jose Gonzales, Robyn, The Killers och Depeche Mode. För att nämna några.

Nämner man namnet Christoffer Berg till folk bevandrade inom elektronisk musik kommer hans jazzigare, djuplodande alter ego ‘Hird’ upp. Ett alias genrebesläktat med artister som Röyksopp och Jazzanova. Ett alias som efterlängtat gjorde comeback under 2022 med det ambienta lofi-naturistiska spåret ‘NATURA’.

Skruvar vi ett varv till på techno-teleskopet hittar vi Bergs alter ego ’The Mountain Range’ med dansanta utgivningar på Göteborgs absolut finaste technoetiketter, Aniara Recordings och DJ Lilys, BROR Records!

Just nu arbetar Christoffer Berg som flinkast med att bygga en hemlig hi-fi klubb där han väljer varje komponent likt en Michelinkock på japansk fiskmarknad. Om du höjer på ögonbrynen när vinylhipsters köper rotarymixers i prisklassen av en mindre kombi så kan vi lugnt konstatera att detta blir en audiofil fine dining vilken kommer få tårkanalerna att vattnas av ljuva ljudvågor.Om Konsthallen

Konsthallen på Kungliga Djurgården i Stockholm är restaurang, butik och bageri samlat under ett och samma tak. I en historisk omgivning gör Konsthallen entré i en samtida miljö på ett avskalat och personligt sätt. Konsthallens restaurang serverar skaldjur med ett unikt utbud av viner. Butiken, som är den första av sitt slag på Djurgården, erbjuder noga utvalda ekologiska speceriprodukter, bageriets bröd och bullar, frukost och lunch.

Relaterad media